Interviews

Suzan Ruis-Houtzeel: “Boulahrouz mag oud worden bij mij”

Suzan Ruis-Houtzeel: “Boulahrouz mag oud worden bij mij”

Of ik een artikel wilde schrijven over een op-en-top paardenvrouw en haar ervaringen met het EASP-sportpaard? Natuurlijk! Suzan heeft een uitgebreid portfolio aan EASP-paarden in de sport uitgebracht en haar jongste parel, Boulahrouz, staat inmiddels al klaar om opgeleid te worden.

Dat zij en haar goedgekeurde EASP-dekhengst veel potentie hebben is me wel duidelijk geworden tijdens ons gepassioneerde gesprek. De onweerstaanbare kwaliteiten van het EASP-sportpaard in het algemeen hebben we ook zeker niet overgeslagen in dit verhaal.

Introductie

Op 2 december reisde ik af naar het Overijsselse Dalfsen om een bezoek te brengen aan Suzan en haar paardenvriend Boulahrouz. Verwar hem niet met zijn naamgenoot en voetballer Khalid Boulahrouz, die het met zijn grote neus in de verste verte niet haalt bij de harmonische verhoudingen en het aansprekende hoofd van Suzans beste maatje.

Net als menig ander paardenmeisje mocht Suzan na heel veel zeuren eindelijk op ponyrijles. Een aantal jaren later kreeg ze haar eerste eigen pony Applejack waar ze L2 mee heeft gereden.

Later volgde een internationale D-pony carrière en daarna groeide ze verder naar de paarden. Op concours reed ze haar paarden regelmatig in de kijker waardoor mensen al snel interesse toonden om haar paarden te kopen. Zo begon ook het handelen een plekje in haar leven te krijgen.

Manusje-van-alles

Suzans ouders kochten 28 jaar geleden een prachtige woning met stallen waar ze vervolgens helemaal los kon gaan; dat deed ze ook want ze reed zowel dressuur als springen en ook samengesteld. Een manusje-van-alles dus, en dit is ook precies waar Suzan de nadruk op legt als je vraagt naar de kracht van het EASP-sportpaard.

Bojar, Pronto, Bugatti, Perfectum, Aristos, Armageddon, Baltimore en Genesis zijn zomaar een paar namen van paarden die ze heeft gereden in het verleden. Een mooi portfolio en aan veelzijdigheid geen gebrek.

EASP-sportpaard

Als ik Suzan vraag wat nu typische kenmerken zijn voor het EASP-sportpaard zoals zij ze heeft leren kennen, zegt ze dat ze niet alleen echte allrounders zijn, maar dat vooral het karakter het verschil maakt. Ze bestempelt de paarden als vriendelijk, intelligent, werkwillig, mensengericht en in het bezit van een grote portie lef. Voor mij klinkt dit als de beschrijving van het perfecte paard, wat een droom!

“Het voelt direct goed wanneer je op een EASP-sportpaard stapt”, zegt Suzan. “Alles gaat vanzelf. Steeds weer front maken, altijd het gevoel als je erop gaat zitten dat je niks extra nodig hebt, het voelt net alsof je erin zit, echt zo’n fijn gevoel.”

Met dit soort paarden krijg je vanzelf zin om dressuur te gaan rijden. Laat dit nu ook precies de reden zijn waarom ze speciaal voor ‘Bobo’ een dressuurzadel heeft gekocht.

Op de vraag of ze wel eens last had met gezondheidsproblemen of kreupelheden was het antwoord een hele overtuigende ‘nee’.

Bijzondere band

Het paard waar Suzan de meest speciale herinneringen aan heeft overgehouden is Bojar (Bachus x Caletto II). Ze beschrijft hem als haar beste vriend, haar maatje die voor haar door het vuur ging.

Haar meest bijzondere concours beleefde ze in Tripoli, Libië. Tijdens het parcours lopen had ze geen rij-jasje bij en werd ze verzocht de ring te verlaten. Ze dacht dat ze na hindernis 11 toch al klaar was met verkennen, dus vervolgde ze haar weg om Bojar te gaan opzadelen.

Er waren bijna geen foutloze combinaties. Haar rondje ging fantastisch, maar toen ze na hindernis 11 haar nul-ronde wilde gaan vieren bleek dat de tijd nog doorliep. Iemand riep naar haar: “Hindernis 12!”. Helaas moest ze een volte rijden om die hindernis alsnog te kunnen springen, waardoor ze niet meer foutloos was. “Ik ben er zo ziek van geweest, 10.000 dollar voor de eerste prijs, 1.40-1.45m, ik had dat nog nooit gesprongen en hij ging voor mij door het vuur dat paard!”.

Geen twijfel over mogelijk dat Suzan en Bojar een bijzondere band hadden. Als je dan de kans krijgt om van deze topper een zoon, Boulahrouz, te kunnen kopen dan laat je die natuurlijk niet voorbijgaan.

Boulahrouz (Bojar x Perfectum)

Boulahrouz is een inmiddels 3-jarige goedgekeurde EASP-hengst en staat sinds een half jaar bij Suzan op stal.

Hij kwam als jaarling op haar pad en ze was meteen verliefd op zijn front, zijn aansprekende hoofd en de balans waarmee hij zich bewoog. “Als hij dat nu allemaal al heeft, hoe zal dat dan zijn als hij straks een jaar of vier, vijf is!”.

In één woord beschrijft Suzan hem als een ‘alleskunner’, al kan ze het ook niet laten er ook nog ‘zielsmaatje’ aan toe te voegen. Hun band moet natuurlijk nog wat groeien maar de potentie voelt ze al in heel haar lijf. Met zijn kwaliteiten heeft hij alles in huis om een fantastisch sportpaard te worden. Zowel in het springen, dressuur of als eventer ziet ze hem zijn mannetje wel staan. Met natuurlijk zichzelf als amazone op zijn rug.

Intelligent en zuinig

Als ze de jeugdige hengst met sommige andere jonge paarden vergelijkt wat intelligentie betreft, dan komt naar voren dat Boulahrouz bijvoorbeeld nooit zou vallen als hij fris is en zich uitleeft in de bak. Waar andere paarden een keer flink onderuit moeten gaan voordat ze snappen hoe ze het beste door de bocht kunnen gaan, kost dat deze jonge hengst geen moeite.

“Hij galoppeert best hard door de bocht”, zegt Suzan, “maar hij doét iets met zijn lichaam, hij brengt het iets naar binnen, hij doet echt iets waardoor hij niet op zijn bek gaat”. Zou dit nu de ultieme uitwerking zijn van het door de natuur verworven evenwichtsmodel?

“Soms kunnen paarden elkaar wel eens opjutten als ze beide aan een andere kant van de draad staan”, aldus Suzan. “Denk maar niet dat ‘Bobo’ dan degene is die met zijn benen in de draad slaat, dat is altijd degene aan de andere kant.” Deze slimmerik weet gewoon dat het mis gaat als hij dat doet.

“Hij is echt enorm zuinig op zichzelf” vertelt Suzan. Zo voorzichtig als hij is met zijn benen, is hij ook met zijn edele hoofd. Hij bukt bijvoorbeeld netjes als hij onder een lage muur door moet. 

Mensengericht

Behalve zuinig is Boulahrouz ook erg mensengericht. “Hij komt altijd naar me toe, in de wei maar ook in de bak als hij los is, komt ‘ie altijd meteen in galop mijn richting uit”.

Met zijn intelligentie zit het dus wel snor en als een 15-jarig meisje zonder moeite op een 3-jarige hengst kan gaan zitten, zoals pasgeleden, dan weet je dat het met het karakter ook wel in orde is.

Fotomodel

Als paardenvrouw in hart en nieren schroomt Suzan zich niet om over haar goede kleren een paar heerlijke groene kaplaarzen aan te trekken. Het weer zat namelijk niet echt mee toen we naar buiten gingen om foto’s te maken van haar en haar ‘Bobo’.

“Ik pak wel even een rammelbakje want hij is niet zo snel onder de indruk”. Dat blijkt wel als we proberen zijn aandacht te trekken al schuddend met dat gekke bakje.

Op YouTube staan gelukkig ideale filmpjes met hengstengeluiden waardoor we volop mochten proeven van zijn prachtig mannelijk voorkomen.

Jonge paarden beleren

Suzan besteedt erg veel aandacht aan het beleren van een jong paard. Ze doet er alles aan om te zorgen dat haar paarden blij zijn. De training wordt stapje voor stapje opgebouwd met aandacht voor wat ze aankunnen. De ene dag lekker het bos in, de andere dag dressuur- of springtraining en dan weer een dag wat spelen in de buitenbak. Prachtig om te horen dat Suzan naast het fysieke ook het mentale welzijn erg hoog in het vaandel heeft staan.

Voor Boulahrouz staat dus een mooie toekomst te wachten waarin hij op zijn gemak kan uitgroeien tot een volleerd allround-sportpaard.

© Kelly van de Ven

Gepubliceerd in de Allround editie 2019 www.EASPstamboek.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *